Om ostronskivling

 

 

 

 

 

 

 

Ostronskivling är en av världens vanligaste matsvampar.

 

 

En anledning är att den är mild och fin i smaken (dock mer smakrik än t.ex. champinjoner) och därför har en mängd användningsområden.

 

Svampen är fast och köttig i konsistensen,

har korta fötter och ljusbrun/grå hatt. Det finns också gula och rosa.

 

Ostronskivlig är lättanvänd.

Som alla skivlingar ska svampen tillagas innan du äter den. Stekt som tillbehör eller ensamrätt, i grytor, såser, stuvningar, soppor etc.. etc..

I den vegetariska kosten är den ett utmärkt alternativ till kött.

Vid tillagning används hela svampen. Foten skärs/hackas i små bitar eftersom den är tätare och annars kan bli lite seg.

 

Ostronskivling har god hållbarhet, förvaras kallt i kylskåp, gärna övertäckt med hushållspapper eller i papperspåse. Man kan även steka svampen och frysa in den.

 

Ser du ett vitt ludd på svampen så är det inte mögel utan ostronskivlingens mycel som är naturligt och helt ofarligt.

Inga konstiga tillsatser har använts vid odlingen. Ostronskivling odlas på ren halm.

 

 

 

 

 

 

Den är nyttig med!

 

Ostronskivling är rik på proteiner och mineraler

(kalium, natrium, kalcium,magnesium, järn, mangan, zink och koppar)

vitamin-D och fibrer.

 

Särskilt viktig är den höga halten av magnesium.

 

Den sänker kolesterolhalten i blodet och svampen anses vara allmänt hälsobefrämjande.

Det finns en kemisk sammansättning i ostronskivlingen som liknar Shiitake svampens.

 

 

 

 

 

 

Källa:

 

Jordbruksverket

Svenska svampodlarföreningen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved