Recept

Soppa på ostronskivling

4 port

 

500 g ostronskivling

4 schalottenlökar

1 stor squash

1 pkt bacon à 140 g

2 msk vetemjöl

2–3 svampbuljongtärningar

1 l vatten

1 dl kaffegrädde

2 tsk fransk senap

 

Skär svampen i bitar. Hacka löken och skär squashen i halvmånar. Skär baconet i bitar. Fräs baconet i sitt eget fett i en stekgryta. Tillsätt svamp, lök och squash och låt det fräsa med i någon minut. Strö över mjöl och rör så att mjölet löser upp sig. Tillsätt buljongtärningar, vatten, grädde och senap. Låt småputtra i 5 minuter. Servera med bröd.

 

 

Vegetarisk förrätt på spenatbädd

4 port

 

Vill du använda rätten som huvudrätt dubblar du allt i receptet.

 

2 hg ostronskivling

2 vitlöksklyftor

2 schalottenlökar

1 morot

1 palsternacka

1 msk olivolja

1 msk tomatpuré

1/2 dl grönsaksfond

salt och malen vitpeppar

2 msk hackad bladpersilja

1 knippa smålök

100 g färsk bladspenat

1 msk smör

 

 

Sätt ugnen på 175°

Finhacka fötterna på ostronskivlingen. Skala och finhacka vitlök, schalottenlök, morot och palsternacka, spar lite vitlök till spenaten.

Fräs alla hackade ingredienser i olivolja så att de blir lätt mjuka. Tillsätt tomatpuré och fond, krydda med salt, peppar och persilja. Fördela och bre grönsaksröran på svamphattarna och värm i ugn i ca 10 minuter.

Koka smålöken lätt. Rensa och skölj bladspenaten och fräs det med resten av vitlöken i smöret. Fördela spenaten på 4 tallrikar och lägg upp ostronskivlingen ovanpå. Garnera med kokt smålök.

Annelies favoritpaj

 

4 hg ostronskivling

½ liten purjolök

1 dl strimlade soltorkade tomater

(gärna i olja men ordentligt avrunna)

1 klyfta hackad vitlök

 

Äggstanning:

 

3 ägg

3 dl mjölk

2 dl riven ost

Salt och peppar

 

 

Gör ditt godaste pajskal.

Strimla svampen och stek den i torr panna på hög värme. Salta och peppra.

Skiva purjolöken och stek den mjuk med vitlöken i lite smör eller olja. Fyll pajskalet med svamp, purjolök och tomater. Häll över äggstanningen och ställ in

pajen i ugnen på 200 grader i 35-40 minuter.

 

Pastasås med ostronskivling

och svarta bönor

(4 portioner)

 

2-3 hg ostronskivling

1 st gul lök

100 gram soltorkade tomater

3 dl grädde

0,5 kruka basilika

380 gram svarta bönor

1 msk lant/ grönsaksbuljong

salt och svartpeppar

raps- eller olivolja

 

Skala och hacka löken. Skiva svampen(tänk på att skära/hacka foten i mindre bitar). Strimla soltorkade tomater. Hetta upp en panna med 1 msk olja och fräs lök,svamp och tomat ca 5 min.Tillsätt grädde,buljong och grovhackad basilika. Låt såsen koka ihop på låg värme.Smaka av med salt och svartpeppar. Sila och skölj bönorna under kallt vatten. Häll av vattnet från pastan och blanda ihop med såsen och bönorna. Strö över basilika på toppen.

 

Ostronskivlingsås med chili och salladslök

(4 portioner)

 

3-4 hg ostronskivling

15 gram smör

1 st gul lök

2 st salladslökar

2 st vitlöksklyfta

0,5 röd chili eller 1/2-1 tsk chilipulver

1,5 dl vitt vin

3 dl vispgrädde

1,5 msk grönsaksfond eller en kub grönsaksbuljong

salt

(colloritsoya (sockerkulör))

(maizenamjöl + vatten till redning)

 

 

Hacka svampen och lägg den sedan i en torr varm stekpanna, låt nu svampen förvällas på medelvärme tills vätskan kokat ur.

Höj därefter upp värmen till max, tillsätt smöret och låt det smälta.

Blanda i finhackad lök,salladslök, vitlök och chili. Låt allt fräsa tills svampen och löken börjar får färg, slå då över det vita vinet och låt det koka ihop i någon minut. Häll i grädde och grönsaksfond, låt sedan såsen koka upp och sedan koka på låg värme i ca 10 minuter. Smaka av såsen med salt samt färgsätt den med colloritsoya om den är lite grå. Gör en redning på maizenamjöl och vatten, red av såsen med den till önskad konsistens ,om det behövs, och låt den koka några minuter för att få bort mjölsmaken.

 

Den här såsen passar bra till kött av alla slag. Prova till grillat!

Panerad ostronskivling

 

(4 port)

 

4 hg Ostronskivling

3 st Ägg

1 dl Vetemjöl

1 dl Ströbröd

Chillipulver alt. Vitlökspulver alt. Ingefära eller ngn annan god krydda efter smak.

Salt

 

Måtten här är ungefärliga och beror på hur stora skivlingarna är.

 

Skär bort foten från svamparna. Vispa äggen. Blanda kryddan som du valt med vetemjölet. Vänd svampen (både hatt och fot) i kryddmjölet. Därefter i de uppvispade äggen och sist i ströbrödet. Stek i panna med smör och rapsolja tills du har en gyllene yta. Salta sist.

Servera med kokt potatis, sallad och en kall sås.

 

Smörstekt ostronskivling

 

Skär svampen i mindre bitar. Stek på hög värme i smör. Salta och peppra efter smak. Toppa med en persiljekvist!

 

En klassiker som funkar till allt. Tänk kantarell fast godare!

 

 

 

Lunch toast

4 port

 

400 g ostronskivling

1 schalottenlök

50 g bacon

salt och peppar

4 små ägg

1/2 msk smör

4 skivor fullkornsfranska

persilja

 

 

Putsa svampen och skär den i strimlor. Skala och hacka löken. Strimla baconskivorna och fräs i en panna tillsammans med löken.

Lägg i svampen och låt fräsa under omrörning tills svampen börjar få färg. Krydda.

Stek äggen.

Rosta eller stek brödksivorna. Fördela svampfräset på toasten. Lägg på ett ägg och strö lite grovmalen svartpeppar och persilja över.

 

Grillpaket

4 port

 

3 hg ostronskivling

2-4 tomater i tärningar

1 hackad lök

1 strimlad paprika

10 tärnade ostbitar

50g smör

 

Salt, peppar, kinesisk soja eller någon av Dina egna favoritkryddor samt gärna en eller två hela vitlöksklyftor.

Aluminiumfolie.

 

Dela folien i ca 25 x 25 cm stora bitar och forma till små skålar, se till så att botten och sidorna inte får några skarvar. Skär ostronskivlingen i fina bitar och blanda med löken i foliepaketet. Lägg tomaterna, smöret, kryddorna och till sist osten och forma paketen, men tillslut de inte utan lämna en öppning upptill. Ställ på grillen i ca 20 min, se till så att det puttrar lätt i paketen.

 

Marcus bästa snabba stekta

 

2 hg ostronskivling

1msk limejuice

1msk sesamolja

2msk japansk soya (eller Tamari)

Svartpeppar

 

Strimla hattarna och skär fötterna i mindre bitar.

Blanda juice,olja och soya till en dressing.

Stek svampen på hög värme i en torr panna. Peppra. När svampen har fin färg, skeda över dressingen, rör om och stek en kort stund till. Klart!

Pastasås med ostronskivling

(4 portioner)

 

5-6 knyten bandpasta

2-3 hg ostronskivling

3 dl grädde

2 msk smör

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 dl äppelcidevinäger (eller vitt vin)

1 tsk paprikapulver

1 tsk cayennepeppar

1 msk mjöl

salt & peppar

 

Koka vatten och lägg i pastan. Finhacka löken, vitlöken och skiva svampen(tänk på att skära/hacka foten i mindre bitar). Smält smöret och stek lök, vitlök och svampen tills svampen har fått lite färg. Häll över äppelsidervinägern och låt koka in. Häll över mjölet och häll i grädde, cayennepeppar samt paprikapulver. Låt koka upp och sedan sjuda i ett par minuter på låg värme. Salta och peppra efter smak. Häll av pastan.

 

Tillbehör:

Sallad

Parmesanost riven

 

 

Pastasås med ostronskivling och västerbottenost

(4 portioner)

 

Krutonger:

2 msk smör

2-3 skivor tärnat vitt bröd (gärna ngn dag gammalt)

1 tsk flingsalt

 

5-6 knyten bandpasta

 

2-3 hg ostronskivling

2 msk smör

3 hackade vitlöksklyftor

1,5 dl vispgrädde

0,5 kokspad från pastan

1 dl riven västerbottensost

1 tsk flingsalt

1 krm svartpeppar

3 msk hackad persilja

 

Till servering:

riven västerbottensost

Sallad

 

Hetta upp smöret i stekpanna och stek brödbitarna hastigt tills de är gyllene. Salta och ställ åt sidan. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet men spara 0,5 dl av kokspadet och håll det varmt. Strimla svampen(tänk på att skära/hacka foten i mindre bitar). Koka ur vätskan ur svampen och klicka sedan ner smör. Bryn svampen med vitlöken i 4-5 minuter. I med grädde, kokspad och ost. Låt koka ihop ett par minuter. Salta och peppra. Blanda i persiljan och den avrunna pastan. Lägg upp på fat och servera med brödsmulorna och riven ost.

Grillad ostronskivling

 

(4-6 port)

 

4-5 hg ostronskivling

3 klyftor vitlök hackad eller pressad

1/2-1 dl hackad persilja

1 dl olivolja

salt

 

Skär av foten på svampen. Om den är kraftig kan du dela den på längden. Blanda olja,vitlök, persilja och salt i en skål. Lägg all svamp på grillen, skivsidan upp på hatten (den vänds inte), och pensla med persiljeoljan flera gånger tills det är färdigt (5-10min). Kanterna på hattarna ska vara riktigt krispiga!

 

 

 

 

 

Har du ett eget favoritrecept med ostronskivling?

 

Dela gärna med dig så lägger vi upp det här!

Copyright © All Rights Reserved